Potencijalno smrtonosna alergijska reakcija

Određeni alergeni mogu izazvati tešku alergijsku reakciju poznatu kao anafilaksija. Anafilaksija može biti opasna po život. Simptomi se mogu pojaviti vrlo brzo ili unutar nekoliko sati nakon izlaganja alergenu. Brzo liječenje može spasiti život. Ako nosite auto-injektor epinefrina, odmah ga upotrijebite u slučaju anafilaksije.

 

 

Uzroci

Uzroci

Uobičajeni uzroci anafilaksije su ubodi osa i pčela, kao i hrana kao što su kikiriki, orašasti plodovi, sjemenke sezama, morski plodovi, mliječni proizvodi i jaja. Drugi uzroci mogu biti lateks i lijekovi, npr. penicilin. Kod nekih ljudi umor ili tjelovježba —možda u kombinaciji s drugim okidačima kao što su hrana ili lijekovi - mogu izazvati anafilaksiju. U rijetkim slučajevima može doći do reakcije bez vidljivog uzroka.

 

Osobe koje su imale anafilaksiju u prošlosti imaju povećan rizik u budućnosti, bez obzira na uzrok. Stoga je osobito važno da posjetite svog liječnika, čak i ako je anafilaktička reakcija bila blaga. Vaš liječnik će vas o tome savjetovati i, ako je potrebno, propisati odgovarajući lijek.

Mogući simptomi

Mogući simptomi

Mogući simptomi

  • otežano disanje, piskanje
  • svrab, osobito na tabanima, rukama i glavi
  • osjećaj peckanja u ustima
  • oticanje usta, grla, usana ili očiju
  • svrab, crvenilo ili koprivnjača bilo gdje na tijelu
  • vrtoglavica, tjeskoba, hladan znoj
  • bol u trbuhu, mučnina ili povraćanje
  • iznenadni umor, pad krvnog tlaka ili nesvjestica
  • zbunjenost ili gubitak svijesti
  • slab puls

Kritični simptomi

Iznenadna promuklost, piskanje, otežano disanje i gubitak svijesti. Ako se barem dva simptoma jave istovremeno u različitim organima (koža, crijeva, dišni putovi, krvožilni sustav) ili bilo kakva reakcija nakon određenog kontakta s poznatim, pojedinačnim anafilaktičkim okidačima, adrenalin se mora odmah ubrizgati. Nazovite 112 za hitnu pomoć i recite "Anafilaksija".

Liječenje

Liječenje

Najbolji način da izbjegnete alergijske reakcije ili anafilaksu je izbjegavanje kontakta s alergenima na koje ste osjetljivi. Adrenalin se u većini slučajeva daje kao prva linija liječenja anafilakse. Ako nosite auto-injektor epinefrina, odmah ga upotrijebite za anafilaksiju.1

Antihistaminici i steroidne tablete:
Antihistaminici ublažavaju osip, svrbež i iritaciju. steroidne tablete kao npr B. Kortizon smanjuje rizik od odgođenih reakcija koje se mogu pojaviti nekoliko sati nakon izlaganja alergenu.

KAKO DJELUJE ADRENALIN?

Anafilaksija je uzrokovana naglim oslobađanjem tvari iz stanica u krv i tkiva. Te tvari, ponajviše histamin, djeluju na krvne žile i uzrokuju oticanje u ustima i grlu. Krvni tlak pada i može se javiti bol u trbuhu. To može biti praćeno vrtoglavicom, nesvjesticom ili šokom.

Adrenalin brzo sužava krvne žile i opušta glatke mišiće pluća. To olakšava disanje, stimulira rad srca i sprječava daljnje oticanje lica i usana.

U HITNOM SLUČAJU - BUDITE PRIPREMNI

Provjerite jeste li u potpunosti razumjeli upute liječnika. Ako imate auto-injektor za adrenalin, pažljivo pročitajte njegove upute.

Recite svojoj obitelji, kolegama i učiteljima da ste pod povećanim rizikom od anafilakse i pokažite im kako koristiti auto-injektor epinefrina. Objasnite što učiniti u hitnim slučajevima i da se mora pozvati hitna pomoć.

Online Beratung - form

Online Beratung - page