Ambliopija

Ambliopija je općenito poznata kao sindrom lijenog oka, koji se javlja kada jedno oko ne radi zajedno zbog nedovoljnog vizualnog podražaja u jednom oku. Mozak može početi ignorirati sliku slijepog oka. Ambliopija obično zahvaća samo jedno oko – javlja se u ambliopskom oku okrenutom od drugog "lijenog" oka. Ovo stanje je često povezano sa škiljenjem, gdje se fokus očiju oboljele osobe može promatrati na dvije različite točke umjesto na jednu.

Što uzrokuje ambliopiju?
Zamagljen vid može biti posljedica strabizma, razlike između kratkovidnosti i dalekovidnosti dva oka, ali i drugih već postojećih očnih bolesti poput katarakte, ptoze (spuštenog gornjeg kapka) i refrakcionih problema. Općenito, javlja se kada oči ne surađuju u slanju istih slika u mozak. U slučaju žmirenja, jedno oko je usmjereno u drugom smjeru od predmeta koji osoba pokušava pogledati. Prirodna tendencija mozga je da ignorira nefokusiranu sliku, tako da oko koje šalje sliku ostaje neiskorišteno i slabi. S vremenom, ovo oslabljeno oko može ostati devijantno, što dovodi do sindroma lijenog oka.

Simptomi ambliopije
Zamagljen vid se javlja rano, obično prije 6. godine, a simptomi možda nisu uvijek očiti. Što se prije dijagnosticira i liječi, to bolje. Zbog toga se djeci preporučuje kompletan očni pregled nakon šest mjeseci, a zatim ponovno nakon tri godine. Simptomi ambliopije uključuju:

  • fokusiranje očiju u različitim smjerovima
  • značajna preferencija za jedno oko
  • loša percepcija dubine
  • oslabljen vid na jedno oko

Liječenje ambliopije
Uz ranu dijagnozu i liječenje, vid može poboljšati vid. Ako se oko ne liječi, u najgorim slučajevima može razviti funkcionalnu sljepoću.

Liječenje ambliopije uključuje:

  • Pokrivanje jačeg oka – Ova metoda prisiljava slabije oko da radi jače i prirodno poboljšava njegovu sposobnost kretanja i fokusiranja.
  • Kontaktne leće i naočale - ispravite nesklad između kratkovidnog i dalekovidnog oka.
  • Operacija - harmonizira mišiće u očima, skuplji je i rizičniji način od ostalih oblika liječenja.

Online Beratung - form

Online Beratung - page