Katarakta

Katarakta je prirodna posljedica starenja. Prirodna prozirnost očne leće pomaže nam da se usredotočimo na ljude i stvari na različitim udaljenostima. Nažalost, kako starimo, leća se često stvrdne i stvrdne te, bez mladenačke fleksibilnosti, gubi sposobnost fokusiranja, stvarajući probleme s vidom. Ovo stanje – prirodna posljedica starenja za većinu ljudi – naziva se presbiopija.

S godinama promjene očne leće mogu dovesti do razvoja katarakte ili gubitka prozirnosti leće. Budući da leće više nisu fleksibilne niti svijetle kao što su bile, oko ne može pravilno fokusirati svjetlost.

Što uzrokuje kataraktu?
Katarakta se može pojaviti s drugim očnim bolestima i obično se razvija prirodno s starenjem. Zapravo, mnogi od nas razviju kataraktu u dobi od 65 godina.

Postoje i drugi rjeđi uzroci katarakte, uključujući nasljedne, urođene mane kao što su kronične bolesti kao što su dijabetes, prekomjerna upotreba steroida i neke ozljede oka.

Simptomi katarakte
U početku, simptomi mogu biti neprimjetni ili vrlo blagi. Međutim, sve očite promjene vida mogu biti razlog za zabrinutost i o njima treba razgovarati sa specijalistom oftalmologom. Uobičajeni simptomi katarakte uključuju:

  • zamagljen ili zamagljen vid
  • lakoća
  • česte promjene recepta za naočale ili kontaktne leće
  • loš noćni vid
  • promjene vida boja i zamućenja
  • dvostruki vid s jednim okom.

Liječenje katarakte
Mrenu ne možete spriječiti, ali je možete usporiti na razne načine. Čimbenici koji povećavaju rizik od katarakte koje možete kontrolirati su pušenje, visoki krvni tlak, pretilost i pretjerani unos alkohola. Također možete usporiti pojavu katarakte tako što ćete zaštititi oči od izravnog sunčevog svjetla.

U ranim fazama razvoja katarakte može doći do blagog poboljšanja vida zbog korekcija oka. Međutim, operacija će biti potrebna u kasnijim fazama. Na sreću, čini se da je operacija vrlo uspješna u uklanjanju katarakte. Tijekom operacije katarakte, vaš će liječnik zamijeniti vašu prirodnu leću IOL-om.

Postoje tri standardne metode operacije katarakte - standardne monofokalne intraokularne leće (IOL), multifokalne intraokularne leće (IOL) ili akomodacijske leće:

Standardne monofokalne IOL su fiksne leće (fiksne) dizajnirane za bolji vid na određenoj udaljenosti (obično na daljinu). Potencijalni nedostatak je što ćete nakon operacije morati nositi naočale za bliske i srednje udaljenosti, čak i ako ih niste nosili prije operacije.

Multifokalne leće sadrže više vidnih zona u lećama za pružanje vida na različitim udaljenostima. Situacija je slična ciljanim krugovima, gdje su neki krugovi za vid na daljinu, dok se drugi koriste za vid na blizinu, slično kao što biste imali bifokalne ili trifokalne leće unutar oka. Multifokalne IOL omogućuju vam da vidite više slika koje zahtijevaju da mozak radi zajedno kako bi se prilagodio razlikama. Neki pacijenti imaju poteškoća s prilagodbom na takav vid. Osim toga, srednji vid (u dužini ruke) može biti otežan činjenicom da je ova tehnologija dizajnirana za vid na blizinu i na daljinu, a ne uključuje srednji vid. Bolesnici s multifokalnim intraokularnim lećama mogu imati potencijalne probleme sa jakim svjetlom i zračenjem, osobito kada voze noću.

Akomodacijske leće dizajnirane su tako da koriste vlastite očne mišiće za "savijanje" ili "podešavanje" vida pri fokusiranju na objekte na različitim udaljenostima i pružaju potpuniji i prirodniji raspon vida. Crystalens tvrtke Bausch + Lomb je umjetna implantirana leća i, za razliku od standardne IOL, može liječiti i defekte pacijenata – kataraktu i presbiopiju – gubitak vida na blizinu i na srednji dio. Vjerojatno ste primijetili da ste u dobi od četrdeset godina počeli gubiti sposobnost pomnog vida i morali ste početi nositi naočale za čitanje. Crystalens ne samo da rješava katarakte, već pruža prirodniji raspon vida. To se postiže vraćanjem smještaja koji je sličan smještaju vaše prirodne očne leće. Jedinstveni Crystalens proizvod osmišljen je kako bi vam omogućio uživanje u većini aktivnosti, uključujući čitanje knjiga, rad na računalu i vožnju.

Online Beratung - form

Online Beratung - page