Sjogrenův sindrom

Sjogrenov sindrom utječe na suzne žlijezde i uzrokuje jaku suhoću oka kod osoba koje pate od ovog sindroma.

Bolest pogađa četiri milijuna osoba u Sjedinjenim Državama, uključujući muškarce i žene svih dobnih skupina. Najčešći bolesnici su žene u dobi od 40 i 50 godina.

Što uzrokuje Sjogrenov sindrom?
Uzrok Sjogrenovog sindroma je nepoznat. U nekim slučajevima bolest može biti prirođena jer je prijavljena u nekim obiteljima. U drugim slučajevima, bolest je posljedica već postojeće povezane bolesti.

Simptomi Sjogrenovog sindroma
Klasični simptomi Sjogrenovog sindroma uključuju izrazitu suhoću očiju, usta, grla i drugih dijelova tijela od kojih pacijent pati dulje vrijeme.

Oftalmolog može dijagnosticirati Sjogrenov sindrom promatranjem odsutnosti suza i suhoće žlijezda slinovnica te pregledima koji otkrivaju prisutnost ove bolesti. Jedan od tih testova je Schirmerov test, koji utvrđuje sposobnost oka da navlaži traku papira. Ostali testovi za Sjogrenov sindrom uključuju testove žlijezda slinovnica, proizvodnju antitijela i suho oko.

Simptomi Sjogrenovog sindroma koji se pojavljuju na očima uključuju:

  • Suho oko
  • Iritacija očiju
  • Smanjena proizvodnja suza
  • Osjećaj stranog tijela u oku

Liječenje Sjogrenovog sindroma
Budući da se radi o neliječenoj autoimunoj bolesti, terapija Sjogrenovog sindroma općenito je usmjerena na ublažavanje simptoma suhoće i nelagode. U slučaju očiju, ovaj tretman uključuje:

  • Umjetne suze: lokalna primjena vlaži i smiruje suhe oči
  • Zatvaranje suznog kanala: složeniji tretman za teže slučajeve, zatvarači suznog kanala blokiraju funkciju otvora suznog kanala koji se koristi za dreniranje suza.

Online Beratung - form

Online Beratung - page