Diabetes

Ako imate dijabetes tipa 1 ili tipa 2, postoji rizik od razvoja uobičajenih očnih stanja povezanih s ovom bolešću, uključujući kataraktu, glaukom, makularni edem i dijabetičku retinopatiju (oštećenje krvnih žila koje opskrbljuju mrežnicu), što može dovesti do ablacija retine.

Što uzrokuje dijabetičku retinopatiju?
U većini slučajeva dijabetes zahvaća oči zbog visokog šećera u krvi i hipertenzije, koji oštećuju sitne krvne žile koje opskrbljuju mrežnicu na oslabljen ili sužen način. To može dovesti do mnogih komplikacija, kao što je prodiranje krvi u staklovinu (područje ispunjeno gelastom masom) oka ili odvajanje retine.

Simptomi dijabetičke retinopatije
Isprva možda nećete imati nikakve simptome – vrsta oštećenja koja se najčešće povezuje s dijabetesom razvija se postupno i možda neće biti vidljiva. Možda ćete osjetiti simptome koji se razlikuju ovisno o vašem očnom stanju:

  • Bljeskovi i lebdeća tijela vidljiva u oku
  • Zamagljen vid
  • Tamne mrlje
  • Gubitak vida

Te je simptome teško otkriti, stoga biste trebali redovito ići na očne preglede ako imate dijabetes.

Liječenje očnih poremećaja povezanih s dijabetesom

Preventivne mjere najbolji su način za sprječavanje razvoja očnih problema povezanih s dijabetesom.

Evo koraka koje treba slijediti:

  • Redoviti očni pregledi: odlazite na redovite preglede kod oftalmologa
  • Održavajte normalan šećer u krvi i krvni tlak: Visoki šećer u krvi i hipertenzija su visoki čimbenici rizika za oštećenje malih krvnih žila u oku, što je početna točka za razvoj ozbiljnijih komplikacija. Provjerite jesu li vam šećer u krvi i krvni tlak normalni kako biste spriječili razvoj ovih problema.

Online Beratung - form

Online Beratung - page