Infekcija suznog kanala

Suzni duktitis, koji se naziva i dakriocistitis, upala je sustava za odvod suza u jednom ili oba oka koja uzrokuje pretjerano suzenje, a ponekad i crvenilo i iscjedak iako nema alergije, prehlade ili druge bolesti. Može se dogoditi ljudima bilo koje dobi, ali najčešće se javlja kod djece – svaki treći je pogođen.

Što uzrokuje upalu suznih kanala?
U odraslih, infekcija izbija kada je suzni kanal začepljen, ponekad kao rezultat prirodnog rasta okolnih kostiju. Njihov rast sužava suzne kanale, uzrokujući njihovo začepljenje, a to omogućuje nakupljanje i postupno povećanje bakterija.

Mnoge bebe se rađaju s prazninom u suznom kanalu koji se ne otvara ili je preuzak da bi dopuštao da suze teku. To je vrlo često i obično nestaje do 1. godine života. Međutim, ako potraje nakon 1 godine, obično se izvodi bezbolna operacija otvaranja kanala (obično traje 5 minuta i izvodi se u liječničkoj ordinaciji).

Simptomi upale suznih kanala
Uz promatranje tipičnog crvenila, otekline i prekomjernog suzenja koji prate infekciju suznog kanala, očni stručnjak može provesti dodatne pretrage kako bi identificirao uzrok. To uključuje pritisak u području nosnih šupljina s ispuštanjem kroz suzni kanal ili test bojom u kojem se obojena tekućina izlije kroz suzni kanal kako bi se razjasnilo je li bistra.

Simptomi infekcije suznog kanala uključuju:

  • crvenilo oka i kapaka
  • upala oka
  • pretjerano suzenje
  • iscjedak iz oka
  • temperatura

Liječenje upale suznih kanala
U većini slučajeva, oralni antibiotici su tretman izbora za infekcije suznih kanala. Brzi su i učinkoviti, obično rješavaju infekciju unutar nekoliko dana. U nekim slučajevima, kada infekcija ne reagira na antibiotik, može se preporučiti operacija za popuštanje suznog kanala ili uklanjanje okolnih kostiju, što može uzrokovati previše sužavanje suznog kanala.

Online Beratung - form

Online Beratung - page