Katarakta kod djece

Što je katarakta?
Bebe se obično rađaju s prozirnim lećama na oba oka. Leća se fokusira na mrežnicu, fokusirajući se na subjekt i oko može vidjeti. Neka djeca se rađaju s prozirnim lećama mliječne boje, a ova magla onemogućuje fokusiranje na predmet. Ova bolest se naziva katarakta. Neprozirne leće sprječavaju prolazak svjetlosti kroz mrežnicu, pa oko ne može vidjeti slike i predmete.

Koji su uzroci?
Najčešći uzrok katarakte u djece je nasljedstvo. Posljednjih godina otkriveni su i drugi uzroci. Na primjer, ako majke obole od rubeole tijekom trudnoće, beba se može roditi s mrenom na jednom ili oba oka, ili može razviti kataraktu ubrzo nakon rođenja. Kataraktu pri rođenju mogu uzrokovati i neke druge infekcije – vaš očni liječnik trebao bi vam pomoći da pronađete uzrok.

Kako se može liječiti?
Katarakte u novorođenčadi moraju se liječiti što je prije moguće, po mogućnosti unutar prva tri mjeseca života, jer smanjeni vid može ometati važne faze njihova razvoja.

Kirurško liječenje katarakte u novorođenčadi slično je onom u odraslih, uključujući uklanjanje zahvaćene očne leće. Ovisno o dobi vašeg djeteta i razvoju oka, kirurg može ugraditi novu umjetnu leću i zamijeniti originalnu.

Ako bebine oči još nisu u potpunosti razvijene, bebi će trebati naočale ili kontaktne leće da vidi. Nošenje naočala u ranoj dobi djeci je teško pa mnogi liječnici odabiru kontaktne leće kao sigurnije i praktičnije rješenje za djecu nakon operacije katarakte.

Online Beratung - form

Online Beratung - page