Nošenje i njega kontaktnih leća

Pomoći ćemo vam s osnovnim pravilima nošenja kontaktnih leća i njegom vaših očiju, što osigurava sigurnost i udobnost vašeg vida. U nastavku su informacije o stavljanju ili skidanju kontaktnih leća, njezi i zamjeni kontaktnih leća.

Kako se brinuti za kontaktne leće
Jednokratne dnevne kontaktne leće dizajnirane su za jednokratnu upotrebu, tako da ne morate brinuti o čišćenju ili pohranjivanju kontaktnih leća.

Također je lako održavati kontaktne leće koje koristite više od jednog dana. Samo slijedite upute svog oftalmologa ili optičara.

Ispiranje:

  • Ispirite svaku stranu leće pet sekundi s Biotrue višenamjenskom otopinom. Ovisno o individualnom sastavu vaših suza i režimu nošenja kontaktnih leća, vaš očni stručnjak može preporučiti dodatnu njegu kontaktnih leća, kao što je nanošenje 3 kapi ove otopine na obje površine leća i trljanje 20 sekundi prije ispiranja otopine. To osigurava da se prašina ili čestice ne lijepe za leće. Slijedite upute svog oftalmologa.

Dezinfekcija:

  • Stavite svoje kontaktne leće u čistu kutiju.
  • Napunite kutiju svježom višenamjenskom otopinom Biotrue.
  • Namočite kontaktne leće najmanje četiri sata. *

Vaše kontaktne leće su sada spremne za daljnje nošenje.

Skladištenje:

  • Nikada nemojte više puta koristiti otopinu.
  • Zamijenite kutiju za kontaktne leće svaki mjesec.

Vaš način zamjene kontaktnih leća

Kontaktne leće su dizajnirane za posebno nošenje. Ovisno o tome što je najbolje za vaše oči, vaš očni stručnjak može preporučiti dnevne zamjenske kontaktne leće ili kontaktne leće za svakodnevno nošenje koje se mijenjaju jednom svaka 2 tjedna ili dnevno nošenje kontaktnih leća. Mjesec.

Međutim, bitno je slijediti režim zamjene koji preporučuje vaš očni specijalist – režim će vam reći kada je potrebno zamijeniti leće. Ako slijedite upute, vaše će oči biti sigurne i udobne - stoga vas molimo da se pridržavate preporuka.

FAQs - Često postavljana pitanja

Jesu li kozmetičke (obojene) leće sigurne?
Ako želite koristiti svjetlo obojene leće za poboljšanje ili promjenu boje očiju, morate se obratiti svom oftalmologu koji će za vas odabrati odgovarajuće kontaktne leće, kao u slučaju neobojenih leća.

Mogu li više puta koristiti rješenje u slučaju?
Nikada nemojte ponovno koristiti otopinu za njegu kontaktnih leća. Izlijte otopinu, isperite kućište svježom otopinom i ostavite da se osuši.

Mogu li se tuširati ili plivati ​​u bazenu dok nosim leće?
Kad god se tuširate ili plivate u bazenu, uvijek trebate skinuti kontaktne leće prije nego to učinite. Ako to ne učinite, može doći do infekcije oka.

 

Sredina bazena i more prepuna je bakterija i mikroorganizama koji su razlog jasnog odgovora br. Plivanje s kontaktnim lećama predstavlja rizik od infekcije vaših očiju, a taj je rizik veći nego ako uklonite leće prije nego to učinite. Ako nosite leće za plivanje, uvijek nosite prikladne naočale za plivanje. Naočale za plivanje ne samo da štite od gubitka kontaktnih leća pri plivanju pod vodom, već mogu pružiti i određenu zaštitu od vanjskog okruženja.

 

Mogu li pohraniti ili isprati svoje leće vodom iz slavine?
Nikada nemojte koristiti ništa osim otopine za njegu kontaktnih leća za čišćenje kontaktnih leća.


Kontaktne leće se nikada ne smiju čuvati u vodi iz slavine, a voda iz slavine nikada se ne smije koristiti za njihovo ispiranje. Voda iz slavine sadrži mikroorganizme koji se lijepe za leće i mogu uzrokovati infekciju – što može dovesti do trajnog gubitka vida ako se infekcija ne liječi pravilno. Uvijek koristite otopinu za njegu kontaktnih leća. Informacije o tome kako se brinuti o svojim kontaktnim lećama možete pronaći ovdje. Voda iz slavine nikada ne smije doći u dodir s kutijom za kontaktne leće iz istih razloga i uvijek koristite otopinu za njegu kontaktnih leća za čišćenje kućišta kontaktnih leća.

 

Mogu li koristiti svjetlucave kada nosim kontaktne leće?
Mlijeko, puderi i gelovi s niskim šljokicama izgledaju prekrasno na tijelu, ali sitne, svjetlucave čestice mogu ući u oči i uzrokovati iritaciju i probleme s kontaktnim lećama. Ako ste koristili glitter gel, izbjegavajte kontakt s očima – i odmah isperite ostatke svjetlucavog gela s ruku.

 

Mogu li koristiti lak za kosu kada nosim leće?
Kontaktne leće treba nanositi tek nakon nanošenja spreja za kosu. Aerosoli i sprejevi su ljepljivi i mogu oštetiti vaše kontaktne leće.

Mogu li koristiti šminku kada nosim kontaktne leće?
Da, možete, ali preporučujemo da slijedite ova jednostavna pravila:

  • nanesite kontaktne leće prije nanošenja šminke ili, ako je moguće, koristite šminku bez ulja ili šminku bez mirisa
  • češće mijenjajte šminku, preporučujemo promjenu svaka 3 mjeseca za maskaru, svaka tri mjeseca za olovku za oči i svakih šest mjeseci za sjenilo

Koristite vodootpornu maskaru i olovku za oči kako biste spriječili ljuštenje i razmazivanje šminke. Izbjegavajte nanošenje umjetnih trepavica, koje mogu izazvati iritaciju očiju ako dođu pod kontaktne leće.

 

Koliko dugo mogu nositi svoje kontaktne leće?
Za kontaktne leće "jedna veličina odgovara svima" ne funkcionira. Vaš očni stručnjak će odrediti koje su leće i koji način nošenja najbolje za vas, na temelju parametara vaših očiju i vašeg načina života. Postoje leće s različitim režimima nošenja – od jednodnevnih do mjesečnih „kontinuiranih“ leća. Nikada nemojte nositi leće. Slijedite preporučenu zamjenu za leću.

 

Koliko će mi trebati da nosim kontaktne leće?
Nema jasnog odgovora. Ovisi o osobi. To može potrajati od jednog dana do nekoliko tjedana.

Online Beratung - form

Online Beratung - page