Gravesova bolest

Gravesova bolest je bolest štitnjače u kojoj je štitnjača, koja proizvodi hormone kao odgovor na strane uljeze poput virusa ili bakterija, preaktivna, uzrokujući niz fizičkih reakcija uključujući gubitak težine, ubrzanje otkucaja srca, znojenje i promjene na kostima, kože i noktiju. Oči su zahvaćene posebnom Gravesovom oftalmopatijom, koja je povezana s osnovnom bolešću. U Gravesovoj oftalmopatiji, područja oko oka su meta hiperaktivne štitnjače, što može uzrokovati upalu, crvenilo, bol, povlačenje kapaka i izbočenje očiju.

Iako je Gravesova oftalmopatija uzrokovana hiperaktivnom štitnjačom, hormoni koji utječu na oko nisu isti kao oni koji izazivaju reakcije u drugim dijelovima tijela. U otprilike 10% slučajeva ljudi s Gravesovom oftalmopatijom ne pate samo od Gravesove bolesti.

U ekstremnim slučajevima Gravesove oftalmopatije, natečeni očni mišići vrše ekstremni pritisak na optički živac, uzrokujući dvostruki vid ili gubitak vida.

Što uzrokuje Gravesovu oftalmopatiju?
Gravesova oftalmopatija je autoimuna bolest u kojoj štitnjača pogrešno označava opasne stanice i oslobađa antitijela za borbu protiv njih. Budući da nisu opasne stanice u tijelu, oslobođena antitijela se vežu za mišiće u oku i uzrokuju Gravesovu oftalmopatiju.

Simptomi Gravesove oftalmopatije
Na temelju funkcionalnih pregleda štitnjače, oftalmolog može utvrditi ima li pacijent Gravesovu oftalmopatiju ako ima česte simptome bolesti.

Najčešći simptomi Gravesove oftalmopatije uključuju upalu, oticanje i crvenilo očiju. Simptomi se razlikuju od pacijenta do pacijenta i uključuju:

  • Crvenilo oka
  • Izbuljene oči
  • Suho oko
  • Slabost očiju
  • Osjetljivost očiju
  • Povlačenje kapaka

Liječenje Gravesove oftalmopatije
Simptomi Gravesove oftalmopatije mogu se povući unutar jedne godine bez intervencije. Mnogi pacijenti zahtijevaju stalno liječenje kako bi se regulirala prekomjerno aktivna štitnjača, a mnogi pacijenti dobivaju simptomatsko liječenje. Takav tretman uključuje:

Liječenje preaktivne štitnjače:

  • Liječenje radioaktivnim jodom: liječenje u kojem pacijent proguta radioaktivni jod koji ubija preaktivne stanice štitnjače
  • Antitireoidna terapija: koristi se za liječenje simptoma preaktivne štitnjače i za usporavanje ili zaustavljanje proizvodnje antitijela
  • Operacija štitnjače: koristi se za uklanjanje preaktivne štitnjače zajedno s hormonskom nadomjesnom terapijom

Liječenje temeljeno na simptomima:

  • Lijekovi: To uključuje maziva za lokalnu primjenu, kao što su umjetne suze, i druge tretmane za ublažavanje upale oka i vlaženje ispupčenih očiju.

Kirurški zahvat: Kirurško liječenje je dostupno za nekoliko simptoma Gravesove oftalmopatije, uključujući uklanjanje dijela orbitalnog područja kako bi se olabavilo mjesto edematoznog tkiva, restrukturiranje oslabljenih očiju kako bi se spriječio dvostruki vid i ublažavanje nelagode problema s izgledom povezanih s uvučenim kapcima .

Online Beratung - form

Online Beratung - page