Daltonizam

Gotovo svi "slijepi za boje" vide boje, ali imaju poteškoća u prepoznavanju pojedinih boja. Nemaju svi ljudi koji su daltonisti problema s istim bojama – većina ne može razlikovati crvenu od zelene u sumrak; neki ne prepoznaju plavo od žute, a samo vrlo mala skupina ima manu koja se zove monokromatska, gdje vide samo crno-bijelo.

Sljepoća za boje pogađa oko 7% muškaraca i manje od 1% žena.

Što uzrokuje sljepoću za boje?
Sljepoća za boje je genetski defekt uzrokovan razlikom u odgovoru jedne ili više svjetlećih stanica mrežnice na određene boje. Ove stanice, nazvane čunjići, osjete valne duljine svjetlosti i omogućuju mrežnici da razlikuje boje. Ova razlika u osjetljivosti jednog ili više čepića može uzrokovati sljepoću za boje kod ljudi.

Simptomi sljepoće za boje
Roditelji često primjećuju simptome sljepoće za boje dok su njihova djeca mala. U nekim slučajevima simptomi su toliko blagi da se možda i ne primjećuju. Uobičajeni simptomi sljepoće za boje uključuju:

  • teška razlučivost boja;
  • nemogućnost razlikovanja nijansi i tonova iste boje;
  • brzo kretanje očiju (u rijetkim slučajevima).

Liječenje sljepoće za boje
Liječenje sljepoće za boje nije poznato. Srećom, vid većine daltonista je normalan u svim ostalim aspektima i potrebne su samo određene metode prilagodbe.

Online Beratung - form

Online Beratung - page