Uveitis

Hranjiva tvar je vaskularni vlaknasti sloj koji štiti oko i neophodan je za prehranu i izmjenu plinova. Sastoji se od tri dijela: šarenice, cilijarnog tijela i žilnice. Ako se neki dio uvee upali, to stanje nazivamo uveitisom.

Postoje tri vrste uveitisa, od kojih svaki zahvaća različite dijelove uvee.

Vrste uveitisa
Prednji uveitis (upala maternice) - najčešći oblik uveitisa (predstavlja 40 do 70% slučajeva), zahvaća šarenicu i okolna tkiva, cilijarno tijelo. Prednji uveitis se ponekad naziva iritis (upala šarenice) jer je šarenica dio uvee, koja obično postaje upaljena.

Umjereni uveitis - drugi oblik uveitisa, koji zahvaća područja odmah iza cilijarnog tijela (pars plana) i također prednji rub mrežnice. Ovo je najrjeđi tip uveitisa.

Stražnji uveitis - rijedak oblik bolesti koji zahvaća stražnji dio oka, arterije i može zahvatiti mrežnicu i/ili optički živac. Ovaj oblik je mnogo teže liječiti i često je povezan s postupnim pogoršanjem vida.

Što uzrokuje uveitis?
U većini slučajeva, temeljni uzroci uveitisa nisu očiti. To je bolest koja prati širok spektar bolesti i sindroma, a može se pojaviti i kao posljedica prirodnog odgovora na infekciju.

U otprilike polovici slučajeva prednjeg uveitisa nije pronađena povezanost s drugim bolestima. Ovi slučajevi mogu nastati zbog ozljeda oka.

Simptomi uveitisa
Uveitis se može pojaviti iznenada s crvenilom i boli, ili može imati polagani početak s blagom boli i crvenilom, ali s postupnim početkom zamagljenog vida. Simptomi uveitisa mogu uključivati:

  • osjetljivost na svjetlost;
  • zamagljen vid;
  • bol u oku;
  • crvenilo očiju;
  • plutajuće "mušice" u oku.

Liječenje uveitisa
Tijek odmah liječenog uveitisa obično ima dobre rezultate. Uobičajeni tretmani za uveitis uključuju:

  • Propisivanje kapi za oči u kombinaciji s protuupalnim lijekovima. Kapi za oči možda neće prodrijeti u stražnji dio oka, pa ova vrsta liječenja nije učinkovita za stražnji uveitis.
  • Periokularna injekcija steroida – ovaj oblik liječenja može biti neugodan, ali je vrlo učinkovit u akutnim epizodama uveitisa.

Sustavna ili oralna primjena steroida, drugih imunosupresivnih lijekova ili antimetabolita. Doza potrebna za prodiranje i liječenje uveitisa često je povezana s nuspojavama u cijelom tijelu (uključujući Cushingov sindrom, oštećenje bubrega, jetre i koštane srži).

Online Beratung - form

Online Beratung - page