Bljeskovi u oku

Plutajuće "mušice" su sitne točkice, točkice, linije ili oblici koji ulaze u vidno polje i izgledaju kao da lebde ispred oka. Mogu izgledati kao udaljeni objekti, ali u biti su sjene vlakana i stanica unutar staklastog ili gelastog dijela oka.

Plutajuće "muhe" najčešće se javljaju izolirano i sasvim su normalan dio vida. Međutim, ako su češći i popraćeni bljeskovima u očima – pukotinama ili prugama svjetla nalik na “zvijezde” koje možete vidjeti nakon udarca u glavu – to može biti znak nadolazećeg odvajanja mrežnice. Ovo je vrlo ozbiljno stanje da biste trebali konzultirati stručnjaka.

Što uzrokuje plutajuće "muhe" i bljeskove u oku?
Staklasti gel se može odvojiti i stvoriti sitne nakupine u oku. Ti nakupini stvaraju sjene na mrežnici, a rezultirajući oblici i oblici opisuju se kao plutajuće mušice (ljuskice).

Ponekad tijekom procesa skupljanja staklasto tijelo ostaje djelomično pričvršćeno za mrežnicu i fisure. Rezultirajuće kretanje živčanih stanica u mrežnici može uzrokovati bljeskove u očima.

Simptomi plutajućih "mušica" i bljeskova u oku
Plutajuće "muhe" u oku:

  • vidljiva pojava crnih formacija i linija;
  • obično gotovo odmah nestaju oblici poput pramenova.

Bljeskovi u očima:

  • vidljivi bljeskovi ili pruge svjetlosti;
  • jedan bljesak može se pojaviti na jednom području ili nekoliko po cijeloj širini.

Liječenje plutajućih "mušica" i bljeskova u oku
Obično plutajuće mušice (pahuljice) nisu znak nečega štetnog i mogu se eliminirati iz vidnog polja samo pogledom gore ili dolje.

Međutim, ako ima bljeskova u očima, to može biti znak odvajanja mrežnice, ozbiljnog stanja koje može dovesti do ozbiljnog oštećenja oka. Iz tog razloga preporučamo da svatko tko otkrije bljeskove u očima zakaže očni pregled kod svog specijalista oftalmologa.

Online Beratung - form

Online Beratung - page