Ablacija retine

Odvajanje mrežnice nastaje kada se mrežnica odvoji od živčanog tkiva i žila ispod nje. Iako je ovo stanje bezbolno, postoji zamućenje vida, što se može usporediti sa sivom zavjesom koja se kreće po vidnom polju.

Ablacija mrežnice je stanje koje se može liječiti, ali se mora brzo liječiti, inače može doći do oštećenja vida i, u najgorem slučaju, sljepoće.

Što uzrokuje odvajanje mrežnice?
Do odvajanja mrežnice obično dolazi zbog izrazito tanke ili poremećene retine propusne za tekućinu. Kada tekućina uđe, gura mrežnicu dalje od potpornog tkiva koje se nalazi ispod nje, uzrokujući njeno odvajanje i na kraju odvajanje.

Dio odvojene mrežnice nije u stanju pravilno slati svjetlosne signale u mozak. Vid također može biti oštećen zbog istjecanja tekućine retine u unutarnji dio oka, gdje bi idealno trebalo biti staklasto tijelo ili tekućina u obliku gela. Ako odvajanje mrežnice napreduje do makule ili središnje retine, utjecaj na vid može biti mnogo teži.

Simptomi ablacije retine
Oftalmolog može otkriti odvajanje mrežnice raznim pregledima retine i zjenica, od jednostavnih testova vidne oštrine do ultrazvučnih pregleda oka.

  • plutajuće "mušice" popraćene bljeskovima u očima
  • iznenadna pojava zamućenog vida
  • sjene ili praznine u vidnom polju

Liječenje ablacije retine
Kirurški zahvat se pokazao kao vrlo uspješan tretman za ablaciju mrežnice, pod uvjetom da se ovo stanje rano otkrije. Kako bi se osiguralo da liječenje može biti učinkovito, svatko tko ima gore navedene simptome treba potražiti liječničku pomoć u roku od 24 sata.

Tipični kirurški zahvati uključuju:

  • Laserska kirurgija – osigurava popravak pukotina na mrežnici, koje su uzrok odvajanja mrežnice.
  • Pneumatsko retinopleksiranje – mali mjehurići zraka uvedeni u oko vraćaju mrežnicu na mjesto, obično se izvodi zajedno s laserskom operacijom kako bi se mrežnica trajno zadržala u ispravnom položaju.
  • Skleralna kopča – šivanje silikonske „kopče“ na oko koja učvršćuje očnu stijenku u položaj koji omogućuje ponovno pričvršćivanje mrežnice.

Online Beratung - form

Online Beratung - page