KONTAKTNE LEĆE

Kontaktne leće su optička pomagala i predstavljaju alternativu naočalama kao optičkim pomagalima.Kontaktna leća ne leži izravno na rožnici već na finom suznom filmu. Kod kontaktnih leća razlikuje se između tvrdih i mekih kontaktnih leća, dnevnih, tjednih i mjesečnih leća kao i korekcijskih svojstava leća (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili prezbiopija).

NOŠENJE KONTAKTNIH LEĆA

NOŠENJE KONTAKTNIH LEĆA

Kontaktne leće se mogu staviti i skinuti u samo nekoliko jednostavnih koraka. Ali posebno na početku, obično imamo veliko poštovanje prema tome što nešto stavimo na oko. Stoga ovih nekoliko koraka detaljno opisujemo na primjeru desnog oka. Obuvanje i skidanje postaje dječja igra nakon samo nekoliko dana.

Staviti na:

Sapun, masnoća i onečišćenje zraka utječu na udobnost kontaktnih leća. Stoga, prije stavljanja kontaktnih leća, dobro operite ruke sapunom i isperite ih. Za sušenje koristite ručnik koji ne ostavlja dlačice. Uvijek počnite s istom kontaktnom lećom kako biste izbjegli zabunu. Postavite kontaktnu leću ravno na suhi jastučić desnog kažiprsta, ni nagnutu naprijed ni u stranu. Uvjerite se da kontaktna leća nije iznutra prema van i preoblikujte ako je potrebno.

odviknut:

Nelagoda u kontaktnim lećama


Meke kontaktne leće općenito su udobne za nošenje od samog početka. Mogu se pojaviti problemi s kontaktnim lećama, ali se obično lako rješavaju.

Što uzrokuje nelagodu u kontaktnim lećama?:

Nelagoda s kontaktnim lećama može se pojaviti iz više razloga. Kako bi kontaktne leće funkcionirale kako treba, važno je dobro se brinuti o njima i pridržavati se rasporeda zamjene. Ove smjernice pomoći će vam da osigurate da je nošenje kontaktnih leća zdravo i ugodno za vaše oči. Ako to ne učinite, to može dovesti do problema s vidom, dobrobiti i drugih sigurnosnih problema. Trebali biste biti svjesni da se mogu pojaviti sljedeći problemi:

 • peckanje, peckanje, svrbež (iritacija) ili druga nelagoda oka
 • Nošenje je manje ugodno nego nakon prvog umetanja leće.
 • Osjećaj da imate nešto u oku (strani predmet, izgrebano područje)
 • Prekomjerno vlaženje (suzenje) očiju
 • Neuobičajeni očni sekreti
 • crvene oči
 • Smanjena vidna oštrina (niska vidna oštrina)
 • Zamagljen vid, duge ili sjene oko objekata
 • Osjetljivost na svjetlost (fotofobija)
 • Suhe oči

Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma, odmah izvadite kontaktne leće.

Kada nelagoda ili nelagoda prestane, pobliže pogledajte leću. Ako je leća oštećena, nemojte je ponovno umetati. Stavite leću u kutiju i obratite se svom optičaru. Ako je leća prljava ili ima trepavicu ili strani predmet na sebi, ili nelagoda prestane i leća se čini neoštećenom, pažljivo očistite, isperite, dezinficirajte i zatim ponovno umetnite leću. Ako nelagoda potraje nakon ponovnog postavljanja, trebate odmah ukloniti leće i kontaktirati svog oftalmologa/optičara. Ne biste trebali držati na oku leće i odmah potražite stručnu pomoć kako biste identificirali stanje i brzo liječenje kako biste izbjegli ozbiljno oštećenje oka.

Slijedite preporuke proizvođača, očistite svoje leće pri svakoj uporabi i ponovno ih umetnite prema planu koji vam je dao vaš optometrist/optometrist. Ovo je najbolji način da osigurate da vaše leće i dalje budu udobne za nošenje i da vaše oči ostanu zdrave.

Loše podešavanje:

Veličina i oblik očiju razlikuju se od osobe do osobe, pa moraju biti i kontaktne leće. Vaš će očni liječnik poduzeti niz mjerenja kako bi se uvjerio da vam kontaktne leće pravilno pristaju, ali ponekad mogu postati malo neugodne.

Simptomi: Osjećaj stranog tijela u oku, blaga bol ili iritacija, crvenilo, fluktuacije vida

Liječenje: Obavijestite svog oftalmologa - on će ponovno pregledati vaše oči i izbor leća kako bi poboljšali pristajanje. To je važno jer leće koje loše pristaju mogu uzrokovati površinsku abraziju na rožnici.

Kontaktne leće i suhe oči:

Ljudi sa suhim očima ne proizvode dovoljno suza da bi im oči bile vlažne. To stvara neugodan osjećaj prilikom nošenja kontaktnih leća. Suhe oči mogu biti nasljedne (povezane s drugim medicinskim čimbenicima) ili stečene (povezane s čimbenicima rizika kao što su pušenje, rad na računalu, kofein, određeni lijekovi itd.).

Simptomi: Umorne oči, suhe oči i neugodan osjećaj

Liječenje: Vaš očni liječnik/optičar može preporučiti hidratantnu otopinu/zamjenu za suze. Navlažite svoje meke kontaktne leće s Moisture Drops kako biste umirili oči, poboljšali udobnost i smanjili suhoću leća. Važno je pronaći kapi (kao što je Artelac® Splash) koje su kompatibilne s vašim kontaktnim lećama.

Alergeni iz okoline:

Vaše oči mogu postati iritirane kada postoji mnogo alergena iz okoliša kao što su prašina ili kućni ljubimci. Ovi alergeni mogu se zalijepiti za površinu leće i izazvati iritaciju kod nositelja.

Simptomi: crvenilo, iritacija, suhoća

Tretmani: Često čišćenje je važno za uklanjanje naslaga na lećama. Ako problemi potraju, mogu razmotriti prelazak na jednokratne kontaktne leće kako bi svakodnevno mijenjali leće. Ako ste pod utjecajem sezonskih alergija, prvo morate skinuti kontaktne leće prije korištenja kapi za oči koje nisu posebno kompatibilne s kontaktnim lećama. Pričekajte 15-20 minuta prije nego što vratite leće.

Opći uvjeti:

Vaša iritacija oka ne mora nužno dolaziti od vaših kontaktnih leća. Ako su vam oči crvene, natečene ili ako primijetite bilo kakav iscjedak, odmah se obratite oftalmologu/optičaru. Vaši simptomi mogu biti posljedica infekcije ili druge bolesti te ih treba dijagnosticirati i liječiti što je prije moguće. Kontaktne leće se ne smiju nositi ako imate infekciju oka ili se liječite lokalnim lijekovima za oči.

 

 

SAVJETI

SAVJETI

Savjeti


Kako biste uvijek imali jasan, oštar vid, zdrave oči i maksimalnu udobnost nošenja sa svojim kontaktnim lećama, slijedite ove važne savjete za uspješno nošenje i njegu kontaktnih leća.

Ovi savjeti će vam pomoći u usmjeravanju, ali uvijek biste se trebali posavjetovati sa svojim očnim liječnikom za savjet.

Ono što svakako trebate uzeti u obzir:

 • Kontaktne leće uvijek potpuno očistite! Kompletno čišćenje uključuje sljedeće korake: 1. Dezinfekcija, 2. Čišćenje, 3. Ispiranje, 4. Skladištenje, 5. Uklanjanje proteina, 6. Vlaženje. Sve komponente su obično uključene u rješenje sve u jednom. Peroksidni sustav je čisti sustav dezinfekcije, tj. To znači da će vam također trebati otopina za ispiranje (fiziološka otopina), sredstvo za čišćenje površina i sredstvo za čišćenje enzima.
 • Za čišćenje i dezinfekciju kontaktnih leća trebate koristiti samo proizvode za čišćenje koje vam je preporučio vaš očni stručnjak, jer nije svaki proizvod za čišćenje prikladan za svaku kontaktnu leću.
 • Različiti proizvodi smiju se kombinirati samo nakon konzultacije sa stručnjakom za kontaktne leće!
 • Slane otopine i kapi za ponovno vlaženje nemaju učinak čišćenja ili dezinfekcije. Ako svoje zamjenske kontaktne leće ne nosite svaki dan, imajte na umu da navedene informacije o proizvodu zahtijevaju ponovno čišćenje i dezinfekciju, čak i ako niste nosili kontaktne leće.
 • Koristite samo proizvode renomiranih dobavljača ili izbjegavajte sumnjive, neprovjerene imitacije. Nosite samo kontaktne leće koje vam je postavio stručnjak za kontaktne leće.
 • Ne stavljajte oštećene kontaktne leće.
 • Također provjerite jesu li kontaktne leće uvijek bile potpuno uronjene u tekućinu prije nego što ih stavite.
 • Molimo nemojte nositi kontaktne leće preko noći osim ako nisu posebno dizajnirane za to i ako ispunjavate zahtjeve za noćno nošenje (može odlučiti samo vaš stručnjak za kontaktne leće). Također je vrijedno razmisliti o čišćenju ovih kontaktnih leća dok se nose.
 • Kontaktne leće treba odmah prekinuti ako dođe do iritacije oka. Ako nema poboljšanja, potrebno je konzultirati oftalmologa.
 • Posjetite svog stručnjaka za kontaktne leće radi redovitih pregleda.
 • Prilikom odabira spremnika, uvijek koristite samo spremnik koji je naveo proizvođač.

Ono što svakako trebate izbjegavati:

 • Nikada ne stavljajte kontaktne leće u usta niti ih vlažite slinom, jer sadrže mnogo bakterija koje su potencijalni izvor infekcije.
 • Nemojte ispirati niti čuvati kontaktne leće u vodi iz slavine.
 • Nemojte koristiti domaću fiziološku otopinu.
 • Otopinu za njegu koristite samo jednom!
 • Nemojte koristiti kontaktne leće i proizvode za njegu kojima je istekao rok valjanosti.
 • Nikada ne nosite svoje kontaktne leće dulje od preporučenog vremena nošenja.
 • Uvijek koristite vlastite kontaktne leće i nikada ne posuđujte svoje kontaktne leće.

Online Beratung - form

Online Beratung - page