Iritacija očiju

Iritacija oka često je uzrokovana prisutnošću stranog tijela u oku. Strano tijelo može biti čestica prašine, pijeska ili druge tvari koja dolazi u dodir s okom. Obično su ti predmeti toliko mali da ih nećemo primijetiti – a kada uđu u oko, bezopasni su i lako se uklanjaju. Međutim, ovisno o tijelu i koliko duboko prodire u oko, strana tijela mogu predstavljati ozbiljan problem.

Što uzrokuje strana tijela?
U većini slučajeva strana tijela su jednostavno čestice u zraku koje dospiju u oko jer ih ne možemo vidjeti. Strano tijelo može dospjeti u oko iz bilo kojeg razloga, uključujući nezgode ili rad koji stvara leteća tijela, ako nemamo odgovarajuću zaštitu za oči.

Simptomi stranih tijela
Osjećate strano tijelo u oku. Vjerojatno ste to doživjeli ako ste ikada imali trepavice u oku. Ako ne primijetite tijelo ili imate problema s njegovim uklanjanjem, oko može postati crveno ili nadraženo.

Liječenje stranog tijela
Način liječenja stranih tijela u oku ovisi o kojem se tijelu radi i u kojoj mjeri je došlo u dodir s okom.

Manja strana tijela, poput prašine, pijeska ili algi, lako se mogu ukloniti kod kuće.

Najbolja metoda za uklanjanje je ispiranje oka otopinom za ispiranje očiju ili, ako nije dostupna, vodom iz slavine. Najvažnije je koristiti veliku količinu vode kako biste osigurali da se čestice potpuno isperu iz oka.

Ako još uvijek osjećate tijelo u oku, druga opcija je da ga uklonite ručno. Preporuča se koristiti maramicu ili vatu i paziti da ne trljate preko oka. Pazite da gledate u suprotnom smjeru od mjesta na kojem osjećate tijelo (ako je ispod gornjeg kapka, pogledajte dolje i obrnuto) kako biste zaštitili rožnicu.

Odmah potražite liječničku pomoć za veća tijela ili strana tijela koja su možda prodrla u oko. Ako imate pitanja o težini ozljede, posjetite oftalmologa.

Liječenje oštećenja stranog tijela kreće se od lokalnih lijekova, hitnog liječenja kako bi se odredio odgovarajući tretman ozljede stranog tijela, do operacije (za tijela koja su prodrla ili razderala oko).

Online Beratung - form

Online Beratung - page