Strabizam

Strabizam se javlja kada se oči oboljele osobe ne mogu usredotočiti na isto mjesto u isto vrijeme i kada se čini da su iskošene ili usmjerene u različitim smjerovima.

Obično je uzrok škiljenja slabljenje mišića na jednom ili oba oka. Slabo oko se okreće prema nosu i udalji se od objekta koji treba usredotočiti. Oko koje se okreće od predmeta uvijek može biti isto, ili u svakom slučaju može biti drugačije oko.

U ranim fazama, škiljenje može uzrokovati dezorijentaciju ili dvostruki vid jer oči nisu usklađene. Malo dijete koje pati od škiljenja podsvjesno odbacuje sliku pogrešno usredotočenog oka i može razviti zastoj u razvoju povezane živčane veze između oka i mozga. To može dovesti do trajnog preokreta drugog oka – fenomena poznatog kao ambliopija ili sindrom lijenog oka.

Škiljenje se najčešće javlja kod male djece. Ispravljanje žmirenja je lakše ako se uhvati u ranoj fazi. Djeca ne rastu uvijek iz žmirenja, pa se djeca s divergentnim vidom moraju po potrebi pregledati.

Što uzrokuje škiljenje?
Postoji mnogo različitih uzroka škiljenja i čini se da nije uzrok nasljednosti. U nekim slučajevima može biti uzrokovano teškom neliječenom dalekovidnošću. Škiljenje može biti uzrokovano i ozbiljnom ozljedom glave koja bi mogla utjecati na dio mozga odgovoran za očne mišiće.

Simptomi oštrine
Najočitiji znak škiljenja je stanje u kojem se čini da su oči usredotočene u različitim smjerovima. Međutim, postoje i drugi znakovi škiljenja koji se često mogu vidjeti kod djece, uključujući:

  • oči se ne kreću paralelno;
  • asimetrične točke refleksije u svakom oku;
  • naginjanje glave na jednu stranu;
  • nemogućnost procjene dubine;
  • suženje samo jednog oka.

Liječenje oštrine
Kako bi se poboljšao vid, oslabljeni mišići oka ili očiju moraju se prisiliti na rad. Neki se tretmani mogu koristiti sami ili u kombinaciji, ovisno o vrsti, ozbiljnosti i uzroku strabizma, uključujući sljedeće:

  • Naočale ili kontaktne leće – ova metoda može pomoći osobama koje pate od škiljenja zbog nekorigirane dalekovidnosti.
  • Injekcioni lijekovi – Općepoznata injekcija botoksa opušta kontrahirane očne mišiće, olakšavajući očima da se fokusiraju tamo gdje su potrebne.
  • Kirurgija - ispravlja i usklađuje očne mišiće; Ova metoda ima visoku stopu uspješnosti, iako je skuplja i uključuje više rizika od drugih opcija.
  • Pokrivanje oka koje bolje vidi – ova metoda djeluje na jačanje oslabljenog oka, slično kapima ili mastima za oči.

Online Beratung - form

Online Beratung - page