Povišeni intraokularni tlak

Povišeni intraokularni tlak nastaje kada je tlak u oku (poznat kao očna hipertenzija) viši od vrijednosti koje se smatraju standardnim (često definirane kao vrijednost iznad 21 mm Hg). Razlikuje se od glaukoma, težeg defekta oka, po tome što ga ne prate nikakve vidljive promjene vida, nema gubitka vida ili bilo kakvog oštećenja vidnog živca. Bolesnici s dijagnozom povišenog intraokularnog tlaka imaju povećan rizik od razvoja glaukoma.

Što uzrokuje povišeni očni tlak?

Povišeni intraokularni tlak posljedica je nedovoljnog odljeva ventrikularne tekućine (tekućine unutar oka). U biti, to znači da velika količina tekućine ulazi u oko, a da se ne drenira, što uzrokuje povećanje tlaka unutar oka.

Najčešće se javlja kod osoba s obiteljskom anamnezom povišenog očnog tlaka, kod kratkovidnih osoba i osoba s dijabetesom.

Simptomi povišenog intraokularnog tlaka
Budući da nema simptoma intraokularnog tlaka, pacijent ga je nemoguće primijetiti. No, pridržava li se rasporeda redovitih očnih pregleda, oftalmolog to može saznati u sklopu rutinskog pregleda.

Tijekom redovitih očnih pregleda, intraokularni tlak se mjeri pomoću uređaja koji se zove tonometar. Ako se tlak veći od 21 mm Hg izmjeri dva puta, oftalmolog može dijagnosticirati očnu hipertenziju.

Liječenje povišenog intraokularnog tlaka
Budući da ovo stanje može povećati rizik od glaukoma, preporučujemo pažljivo i redovito praćenje očiju osoba s očnom hipertenzijom od strane oftalmologa.

Online Beratung - form

Online Beratung - page