Nelagoda prilikom nošenja kontaktnih leća

Meke kontaktne leće obično su udobne od početka njihove uporabe. Nelagoda pri nošenju kontaktnih leća može se pojaviti, ali je obično lako riješiti.

Što uzrokuje nelagodu prilikom nošenja kontaktnih leća?
Nelagoda prilikom nošenja kontaktnih leća može se pojaviti iz raznih razloga. Kako bi kontaktne leće funkcionirale kako je predviđeno, važno je pravilno se brinuti o njima te slijediti raspored održavanja i zamjene. Ove upute pomažu da vaše oči budu zdrave i hladne kada su u kontaktu s vašim lećama. Ako to ne učinite, može doći do problema s vidom, udobnošću ili sigurnošću.

Morate biti svjesni da se mogu pojaviti sljedeći problemi

  • probadajuća bol, peckanje, svrbež (iritacija) ili druga bol u očima
  • udobnost je manja nego kada je leća prvi put postavljena u oko
  • neobičan osjećaj da imate nešto u oku (strano tijelo, izgrebano područje)
  • pretjerano suzenje očiju
  • neobičan sekret iz oka
  • crvenilo očiju
  • smanjena vidna oštrina
  • zamagljen vid, duga ili svjetlosni krugovi oko predmeta
  • osjetljivost na svjetlost (fotofobija)
  • suhe oči

Ako osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma:

Odmah skinite leće.

Ako nelagoda ili problemi prestanu, pobliže pogledajte leće. Ako je leća na bilo koji način oštećena, nemojte je vraćati u oko. Stavite leću u futrolu i obratite se oftalmologu. Ako leća ima prljavštinu, trepavice ili druga strana tijela, ili ako je problem prestao, a leće izgledaju neoštećene, potrebno je temeljito očistiti, isprati i dezinficirati leće; zatim ponovno nanesite na oko. Nakon ponovnog postavljanja, ako problem i dalje postoji, trebate odmah ukloniti leće i posavjetovati se s oftalmologom.

Ako se pojavi bilo koji od gore navedenih problema, to može ukazivati ​​na ozbiljno stanje, kao što je infekcija, ulkus rožnice, neovaskularizacija ili upala šarenice. Nemojte stavljati leće u oči i odmah potražite stručni pregled radi otkrivanja problema i hitnog liječenja kako biste spriječili ozbiljno oštećenje oka.

Pobrinite se da slijedite preporuke proizvođača, očistite leće svaki put kada ih koristite i zamijenite ih prema rasporedu koji vam je preporučio vaš oftalmolog. Ovo je najbolji način da vaše leće budu udobne i oči zdrave.

Loša zakrivljenost / sjedenje leće
Veličina i oblik vaših očiju su jedinstveni, kao i vaše kontaktne leće. Vaš stručnjak za njegu očiju izvršit će niz mjerenja kako bi osigurao da vaše kontaktne leće dobro pristaju, ali ponekad pristajanje možda neće biti potpuno.

Simptomi: osjećaj stranog tijela u oku, blaga bol ili iritacija, crvenilo, fluktuirajući vid.

Liječenje: recite svom oftalmologu - on će vam ponovno pregledati oči i odabrati leće koje će vam bolje pristajati. To je važno jer loše sjedeće leće mogu uzrokovati abrazije rožnice.

Suhoća očiju povezana s kontaktnim lećama
Ljudi koji imaju suhe oči ne proizvode dovoljno suza da bi im oči bile vlažne. To stvara nelagodu prilikom nošenja leća. Suhoće očiju mogu biti uzrokovane raznim bolestima ili stečenim – povezane s čimbenicima rizika kao što su pušenje, korištenje računala, kofein, određeni lijekovi i drugo.

Simptomi: umorne oči, suhe oči, nelagoda

Liječenje: specijalist za oči će vjerojatno preporučiti korištenje hidratantne otopine. Navlažite svoje meke kontaktne leće kako biste umirili oči i smanjili suhoću i nelagodu leća dok nosite hidratantne kapi. Bitno je pronaći kapi koje su kompatibilne s vašim kontaktnim lećama.

Alergeni iz okoliša
Vaše oči mogu biti nadražene ako se u okolišu nalazi veliki broj alergena, poput prašine ili krzna. Ti se alergeni mogu zalijepiti za površinu leća i izazvati iritaciju kod nositelja.

Simptomi: crvenilo, iritacija, suhoća

Liječenje: Potrebno je često čišćenje kako bi se uklonile naslage koje bi mogle biti prisutne na lećama. Ako se problem nastavi, prijeđite na jednokratna sredstva za svakodnevnu upotrebu kako biste svaki dan imali novi par leća. Ako vaše oči pate od sezonskih alergija, prije uporabe kapi skinite leće, koje moraju biti posebno dizajnirane za korištenje s kontaktnim lećama, i pričekajte 15-20 minuta prije ponovnog stavljanja leća.

Druge bolesti
Vaša iritacija očiju možda uopće nije povezana s kontaktnim lećama. Ako vam oči postanu crvene, natečene ili imaju iscjedak, odmah se obratite okulistu. Ovi simptomi mogu biti posljedica infekcije ili druge bolesti te ih treba dijagnosticirati i liječiti što je prije moguće. Ne biste trebali nositi kontaktne leće ako imate infekciju oka ili uzimate neke lijekove koji se daju lokalno na oko.

Online Beratung - form

Online Beratung - page